torsdag 18. oktober 2012

Øving 4 - oppgave 3 - virksomheters bruk av måleverktøy

At virksomheter evaluerer sitt arbeid etter og underveis i bruken av sosiale medier er viktig. Men hva bør man måle og hvorfor bør man måle det?

Det som ønskes målt varierer, det kommer an på hva slags type virksomhet det er og hva de har interesse av å finne ut. Det er viktig at den virksomhetsstrategien som er lagt for sosiale medier inneholder punkter om dette.
Trafikkmengden er alltid et vesentlig punkt. Det hjelper lite at virksomheten har en utrolig interessant blogg, flott nettside, facebook side, twittermeldinger o.l hvis de ikke har noen som vet om det. Ved å følge med på mengden av trafikk på de forskjellige mediene er derfor essensielt. Ut fra denne statistikken kan en danne seg et bilde på om hva som er effektivt. Er for eksempel annonsering effektivt, omtale i media, om kjøring av kampanjer har effekt osv.
Trafikkmåling over tid gir også et bilde på når i døgnet og uka en har flest besøk. Dette kan si noe om en når målgruppen sin eller ikke. Er målgruppen et profesjonelt marked bør hovedtyngden av trafikk kanskje være i kontortiden, mens for barn og ungdom er det naturlig at aktiviteten er høy på fritiden. Her er det viktige forarbeidet med en klar strategi og et mål som er grunnlaget.
Hvis virksomheten er aktiv i flere sosiale medier er det lurt å sammenligne trafikktallene slik at en ser hvilket medium som når flest. Det kan jo være at det er mere fornuftig å satse mye på ett effektivt medium enn å kaste bort ressurser på flere som ikke gir uttelling.

Hvem de besøkende er kan en få en pekepinn ved å se må hvilke nettlesere, hvilke operativsystem de benytter og om de bruker mobile enheter osv. Høy andel av linux eller mac brukere tyder kanskje på et spesielt publikum? Deres geografiske tilhørighet er det også naturlig å følge med på. Er målgruppen knyttet til et geografisk område er det naturlig å se om de besøkende kommer derfra.
For enkelte virksomheter vil det være mange som bidrar til innhold. Måleverktøyene kan derfor fortelle noe om hvem som bidrar mest og hvem som har det største publikum. Kanskje kan dette bidra til å spisse virksomhetens ressursbruk på sosiale medier.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar