søndag 30. september 2012

Øving 3 - oppgave 4
Jeg velger denne oppgaven der jeg skal skrive litt om bruk av Facebook profesjonellt.
Det finnes mange sosiale medier man som bedrift kan delta på i dag, og alle har sine fordeler og bakdeler. Den beste måten å velge hvilken plattform man vil delta på, er å finne ut hva slags andre bedrifter og mennesker som finnes der.
Facebook er en av de beste plattformene for nettverksarbeid, både personlig og profesjonelt. En kan også bruke både LinkedIn og Twitter. LinkedIn egner seg godt til å ha en mer eller mindre statisk profesjonell profil på nettet, mens Twitter er godt til å ”formidle” smånyheter til venner og kunder. 
Facebook topper likevel når det gjelder generell markedsføring og nettverksarbeid.

Det finnes noen gode tips man kan benytte for å få bedriften opp og gå med suksess:
  • Lag en profesjonell profil
    Det viktigste elementet for å utnytte Facebook effektivt er å la profilsiden assosieres med bedriftens offisielle nettside. Oppgi kontaktinformasjon, nettstedadresse og bruk bedriftens logo så ingen tror at dette er en privat konto.
  • Legg til venner
    Dette gjør Facebook spesiell, relasjoner som kan utvides og pleies. Jo flere venner/likes, jo bedre vil markedsføringen og nettverksarbeidet bli. Den beste måten å legge til venner på er å bruke Facebooks egne verktøy og søke etter nåværende venner som allerede benytter seg av plattformen. En unik egenskap ved Facebook er at det tillater å se etter venners venner. Man kan bygge et enormt nettverk på den måten i løpet av kort tid.
  • Delta i grupper
    Man kan delta i grupper på Facebook some er relatert til det bedriften ønsker å assosieres med og nesten alle profesjonelle servicetilbydere har en eller annen nettbasert gruppe. Finn noen grupper som er relevante for bedriften, og start å mingle!
  • Lag din egen gruppe
    Hvis man ikke finner en gruppe som passer kan man lage sin egen. Legg til medlemmer, publiser artikler og start konkurranser, informer om events eller "kupp"
  • Presenter arrangement
    Lag en arrangementsside og inviter alle som vil være med. En kan se hvor mange påmeldinger man har fått og få tilbakemeldinger fra deltakerne. Markedsføring blir ikke enklere eller billigere enn det.
  • Synliggjør en evt blogg
    Hver gang man publiserer noe på bloggen kan det automatisk vises på profilsiden på Facebook. På denne måten kan man få flere lesere, mer oppmerksomhet og flere venner/tilhengere
  • Gi tilbakemeldinger
    Hvis man leser noe andre har postet eller skrevet som man liker, kommenter det tilbake! Mange av sjekker sine Facebook-meldinger veldig ofte. Eller svar på kommentarer på egen profilside, gjerne med løsningsforslag til problemstillinger, klager etc. Da har man skapt en mulig relasjon fremover
  • Send virtuelle gaver
    Send dem en virtuell gave til medlemmer/følgere. Man kan velge alt fra ballonger til potteplanter som faktisk blir på mottakerens profil og vokser etter hvert - og synliggjør bedriften..
  • Bruk markedsplassen
    Facebook har et nettbasert markedsplass hvor man kan fôre opp varer og tjenester gratis. Det er en fin måte å bli synlig på.
  • Lag et samfunn
    største fordelen ved Facebook er kanskje at man kan lage ditt eget forum. Da får man en gruppe mennesker som hele tiden kan holde kontakt med hverandre, og som er åpne for å høre hva man har å si. Skriv på folks vegger, svar på deres kommentarer og presenter dem for hverandre. Begynn å bygge varemerke og utnytt sosiale medienettverk i markedsføringen.
  • Oppgave 5.
    Jeg synes jeg har dekket opp endel av denne oppgaven allerede i oppgave 4, se over for konkrete tips og råd hvordan en virksomehet kan få en stor og solid følgerskare.
    Jeg vil i denne oppgaven skrive om ansvarsforhold i sosiale medier, for dersom man etablerer seg på sosiale medier følger også en del ansvar som er viktig å være klar over før man starter.
    Etisk ansvar er viktig da en må forholde seg til retningslinjer, men en må også sette seg i kundens ståsted og være ydmyk når en er i dialog. Det finnes mange muligheter, men også fallgruver man bør passe seg for. Bl.a prøve å unngå misforståelser, samt vise respekt og ta hensyn, spesielt om det kommer til personsensitive opplysninger, opphavsrett, katastrofer/tragedier o.l. Innhold som står på Twitter eller en Facebook-vegg kan spre seg fort, så det er veldig viktig med klare regler.

    For en virksomhet kan det være lurt å utnevne noen som har ansvar over akkurat disse momentene. Noen ansatte som har ansvar over de sosiale mediene, men også ansvar over å ivareta retningslinjer, lover og regler slik at virksomheten danner et godt forhold til kundene samt et godt rykte.





     

      5 kommentarer:

      1. Hei.

        Oppgave 4 og 5 gikk litt over i hverandre hos meg også. Spesielt når det gjelder hvordan virksomheten kan få en stor og solid følgerskare. Syntes du dekker dette godt i oppgave 4 jeg ;-)

        Mvh
        Terje

        SvarSlett
      2. Hei Inger Lise
        Du er flink til å liste opp punkter om hvordan man får en stor følgeskare i sosialemedier. Fint å lese om dine tips på facebook. Jeg er ikke noe særlig flink på det mediumet selv. Har litt å lære med andre ord.
        Hilsen Tone

        SvarSlett
      3. Hei hei!
        Så bra skrevet. Er enig i det du sier, og veldig enig i at det er viktig for bedriften å være ydmyk i situasjoner hvor kunden kommer med kritikk av en eller annen sort.

        Man kan gjøre den misfornøyde kunden fornøyd igjen. I tilegg viser man til alle andre som følger saken, at bedriften tar kritikk seriøst, og at de er imøtekommende mot kundene sine.

        SvarSlett
      4. (Har prøvd å kommentere to ganger, men jeg finner ikke igjen kommentaren min. Prøver igjen..)

        Hei!
        Jeg syns du har fått med mange gode tips:-) Jeg er enig i at oppgave 4 og 5 kanskje går litt i hverandre, og jeg er litt usikker på hva som faktisk menes med ansvarsforhold. Virker logisk å ta opp etisk ansvar som du gjør i dette innlegget.

        SvarSlett
      5. Hei
        Veldig bra skrevet. Mange gode konkrete tips. Opplevde også at oppgave 4 og 5 hadde en del overlapp.

        SvarSlett